Kisat saatiin kunnialla päätökseen vaikka tulosten kanssa painittiin kauan ja ne muuttuivat useasti. Nyt on viimeisetkin pistemuutokset tehty ja mitalit matkaavat pärjänneille loppuviikosta.

Tulokset: https://suuretseikkailijat.com/2021/07/15/sm-rogaining-2021-tulokset/

Kuvia ja tunnelmia löytyy Suurten Seikkailijoiden facebook ja instagram tileiltä.

Kirjoittelen tässä pienen kertomuksen kisan taustoista, onnistumisista ja vaikeuksista, lähinnä itselle muistilistana, kun järjestän seuraavat isommat kisat (Pyhällä parin-kolmen vuoden päästä).

“Kisanhakuprosessi”: Soitto NUTSin Epulta ” Voisitteko järjestää Rogainingin Ylläksen Outdoor weekille?” Ja minun vastaus “No mikäettei onhan tässä minulla aikaa ja sehän menee samalla tavoin kuin syksyn Pimiä Seikkailu.” Kun kisa julkaistu niin viesti Kaajan Jarilta “Kiinnostaisiko teitä järjestää myös SM Rogaining Ylläksellä?” Oma ajatusjuoksu “no ei kai se paljon työtä lisää”, eli vaikka kisan ajankohta ei ollut paras mahdollinen, niin ei muuta kuin hakemus sisään Rogaining liittoon ja myöntävä päätös sieltä.

On siis joulukuun 15. ja kisa virallisesti julkaistu, mitähän tuli luvattua, enhän mä ikinä oo edes käyny kesällä Ylläksellä ja talvellakin vain pari kertaa. SI-leimaus kuuluu myös SM kisaan ja siitä ei myös mitään kokemusta (paitsi pari kertaa oon käyttänyt kisailijana). Hypätäänpä sitten tähän päivään ja katsotaan miten meni niiku omasta mielestä :-).

Kartta/Rata:

Kartan ja radan suunnitteluun meni paljon aikaa, mutta kun ei ollut sitä paikallistuntemusta niin muutoksia tuli paljon kahden 3pv maastosession jälkeen. Opettelin myös kaksi uutta ohjelmistoa, OpenOrienteeringMapperin (kartan muokkaus) ja PurplePenin (rastien piirto). Suurin ongelma oli löytää selkeitä pisteitä ja omasta mielestä jopa ärsyttävän usein rasti piti siirtää polkujen risteykseen/tunturin huipulle, koska kartalta valitsemani piste ei oikein erottunut maastossa mitenkään. Valvojan kanssa oltiin samaa mieltä, että meidän mielestä rogainingissa rastipiste pitää erottua selkeästi. Toki jos aikaa olisi ollut enemmän kuin nuo 6 päivää (esim yksi kesä :-), nyt oli n. 1kk aikaa), olisi parempia pisteitä varmasti löytynyt.

Kartta saikin pääosin kiitosta ja reittianalyysistä selviää, että vaihtoehtoja oli paljon eli olen tyytyväinen lopputulokseen. Pisteytyksessä käytin aika yksinkertaista metodia eli aluksi kartta neljään osaan ja jokaiseen osaan saman verran pisteitä. Tuo sitten muokkautui hieman maastotiedustelun jälkeen, mutta lähinnä neljänneksen sisällä.

Leimasimet/Tulospalvelu:

Tähänhän ei ollut mitään patenttiratkaisua, joka vuosi joku on tehnyt tämän ja nyt se joku ei ollut asiasta hirveen kiinnostunut kun kisat oli Ylläksellä. Tienhaaran Jukka otti kuitenkin haasteen vastaan ja SI kortit tuli taas Saksasta. Hommahan meni vahvasti puihin seuraavista syistä 1) Leimasimet tuli Ylläkselle alle vuorokautta ennen starttia, mikä tarkoitti sitä, että ne vietiin maastoon sen kummemmin testaamatta ja vain muutama koodi muutettuna. 2) Jukan tekemää ohjelmaa testattiin tämän takia vain 3 rastin testisetillä, joka oli uudempaa mallia kuin kisaan tulleet 3) Meidän tietämys rogainingin vaatimuksista tulospalvelulle oli alimitoitettu eli näitä huomattiin koodata vasta viimetipassa.

Näistä syistä johtuen tapahtui seuraavia asioita 1) 24h lähdössä osalla ei mennyt tikun aktivointi/nollaus oikein 2) Osalla Hash housessa käyneillä nollautui tikku, koska lähdön nollausleimasin oli etämoodissa ja päällä 3) Joukkueen leimaus rastilla 30sek sisään ei välttämättä rekisteröitynyt, jos toinen jäsenistä leimasi kaksi kertaa 4) Tikun lukulaite ei välillä suostunut lukemaan tikkua. Eli sitten puuttuvia rasteja koodattiin käsin ja kun on väsyneitä ihmisiä puolin ja toisin virheitä tulee ja korjataan uudestaan. Lopulta kaikki saatiin kuitenkin kuntoon ja siksi iso kiitos kaikille osallistujille pitkämielisyydestä (ja anteeksi kaikesta mielipahasta mitkä väärät tulokset voi aiheuttaa) ja Tienhaaran perheelle tästä savotasta.

Rastien vienti / haku

Kun aikataulu on tiukka niin apuja tarvittiin ja niitähän saatiin. Kiitos Valvoja Issakainen, Humu, Elleri ja tietysti Matti ja Kari rastien viennistä ja Tykinkuula, Tytti, Betoni, kaima, Matti ja Kari rastien nopeasta poishausta ( se on vaan oma vika jos huomaa kaikkien lähdettyä, että rasteja on hakematta).

Infra / tarjoilut / palkinnot

Kisan järjestämistä helpotti suuresti NUTSin tarjoama infa eli teltat / ruokailut / maali ja lähtöalue / kuulutukset ja ennenkaikkea ensiapu. Nämä helpotti järjestämistä paljon, vaikka Hash housen tarjoilut eivät olleetkaan Pimiä Seikkailun tasoa niin ne olivat riittävät.

Palkinnot eivät olleet suuren suuret ja toivoisin, että jatkossa Rogaining liitolla olisi liiton virallinen SM mitali.

Kiitokset

Isoimmat kiitokset menee valvoja Issakaiselle (ja apumies Humulle). Jos totta puhutaan olen aivan noviisi rogainingissa eihän mulla ole kuin 1x24h taskussa + muutama 4h/8h kisa (MTB) ja 4 kpl Pimiä seikkailuja järjestettynä (toki muissa lajeissa kisoja oon järjestänyt yli 30v). Eli ilman kokemusta olisi moni asia voinut mennä pahasti pieleen.

Toinen kiitos Matille ja Karille eli muille Suurille Seikkailijoille, sekä jo aikaisemmin mainitseminille rastin viejille, sekä NUTSille (Teemu Takkulalle erityisesti).

Ja tietysti iso kiitos kaikille osallistujille, tehän nämä kisat teitte!

Tulevaisuus

En halua jättää asioita tähän, koska tosiaan haluan järjestää vielä joskus SM kisat. Eli ostamme Tienhaaran kanssa sellaisen setin SI vermeitä itsellemme (tilaus lähdössä tässä kuussa), jotta ne on helposti ja edullisesti (ja varmasti ajoissa!) saatavilla kisoihin Suomessa. Samalla mukana on sopiva softa (keskustellan gps-puncin kanssa, koska siihenhän ei tarttis kuin SI korteista interfacen valinnaiseksi muiden leimaustapaden rinnalle), jolla järjestää kisat helposti. Ensi kaudelle meillä on siis tarjota palveluna x€/kilpailija koko palvelu. Se toimii näin (minulla toimi jo kohdat 1.-5.)

  1. Hae pohjakartat MML tietokannasta ja tuo ne OpenOrienteringMapper-ohjelmaan (ilmainen)
  2. Tee radat PurpePen-ohjelmalla ja export gpx (ilmainen)
  3. Import gpx GPS punchiin (alhainen vuosimaksu)
  4. Tee maastokierrokset ja leimaa GPS:llä niin varmistat onko oikea paikka
  5. Muokkaa karttaa OpenOrienteringMapper-ohjelmassa / ratoja PurplePenissä ja siirrä muutokset GPS punchiin
  6. Tilaa SI kortti/leimasin paketti Jukalta (x€/osallistuja). Sisältää tarkat suomenkieliset ohjeet miten lähtö/maali proseduurit hoituu
  7. Rastit paikalleen ja kisa käyntiin
  8. Maalissa tulokset heti valmiina netissä

Tämmöstä tällä kertaa. Palaillaan asiaan 🙂